Terapia ruchem, oddechem i energią

Równowaga, świadomość i relaks poprzez ruch, myśl i oddech.

KURS MISTRZOWSKI GONG FU CHA (功夫茶)



Z przyjemnością informujemy o wspaniałym kursie, jaki udało się zorganizować po ostatnim warsztacie Parzenia Chińskiej Herbaty, po którym zostało wiele pytań i chęci nauczenia się tej pięknej ceremonii. Ceremonii nie tylko herbaty, lecz również uważności, bycia Tu i Teraz, spokoju, połączenia i po prostu cieszenia się obecnością innych i obdarowywania tym napojem.

Otwieramy kurs 

MISTRZA PARZENIA CHIŃSKIEJ HERBATY (Gong Fu Cha)! 

Kurs składa się z pięciu spotkań, na których w małych czteroosobowych grupach i zestawem dla każdej grupy każdy będzie miał możliwość pracy z nauką ceremonii pod instrukcją Nauczyciela Zen Bup Seona (Michał Kowalczyk), który w Jeleniej Górze prowadzi szkołę Zen Taego i który jest ekspertem tej tradycji. Przekazana zostanie wiedza i umiejętność połączenia parzenia z każdym ważnym aspektem sztuki.


Kurs zostanie uwieńczony Certyfikatem Mistrza Parzenia Chińskiej Herbaty. Osoba będąca Mistrzem ceremonii będzie mogła nie tylko doskonale przeprowadzić ceremonię w domu, lecz także przygotowywać i obdarowywać herbatą uczestników niektórych spotkań organizowanych przez Szkołę. Będzie to świetna okazja do doskonalenia sztuki i niewątpliwie wznosząca praktyka duchowa. 
Ponadto uczestnik pomiędzy poszczególnymi spotkaniami będzie miał możliwość zabrania do domu zestawu na tydzień w celu ćwiczenia przed kolejnym zjazdem.


SZCZEGÓŁOWY 
PLAN 
KURSU:


SPOTKANIE 1: Wprowadzenie do herbaty i ceremonii gong fu cha

- Historia herbaty i ceremonii herbaty (tło kulturowe)

- Rodzaje herbat (biała, zielona, oolong, czarna, pu-erh)

- Filozofia gong fu cha: precyzja, harmonia i kontemplacja

- Prezentacja zestawu do gong fu cha (czajniczek, gaiwan, chapan, akcesoria)

Praktyka: obsługa zestawu wraz z uzupełnieniem informacji


SPOTKANIE 2: Wybór herbaty i przygotowanie wody

- Co wpływa na to, aby herbata była dobra (woda, susz, temperatura)

- Znaczenie wody w ceremonii herbaty (rodzaj, temperatura, podgrzewanie).

- Różnice w parzeniu różnych rodzajów herbat (zielona, biała, czerwona itd.)

Praktyka: Parzenie herbaty ze zwróceniem uwagi na omówione detale.


SPOTKANIE 3: Technika parzenia w gaiwanie i czajniczku

- Gaiwan oraz czajniczek Yixing – różnice i zalety.

- Techniki nalewania i przelewania herbaty.

- Prawidłowe użycie akcesoriów (np. szczypców, cedzaka).

- Zapach hebraty, badanie wyglądu liścia — angażowanie wszystkich zmysłów

Praktyka: Parzenie w gaiwanie.


SPOTKANIE 4: Storytelling - opowieści podczas parzenia oraz rozmowy filozoficzne

- Opowiadanie historii nawiązujących do herbaty i akcesoriów

- Filozoficzne rozmowy podczas ceremonii herbaty

Praktyka: Uczestnicy przeprowadzają pełną ceremonię herbaty. Brak rozmów o aspektach

technicznych, próba stworzenia dodatkowego klimatu dzięki opowieściom i rozmowom

filozoficznym.


SPOTKANIE 5: Ceremonialny przebieg gong fu cha, egzamin

Praktyka: Uczestnicy przeprowadzają pełną ceremonię herbaty, nie omawiamy zagadnień

technicznych. Pełnia ceremonii jako kontemplacji.


INFORMACJE ORGANIZACYJNE:

Ilość miejsc: max.12

Czas jednego warsztatu: 1,5 godz. 

Koszt jednego warsztatu: 60 zł płatne co miesiąc, lub całość 300 zł (na miejscu)

Terminy warsztatów (soboty 16.00-17.30):

Daty spotkań
08.02
01.03
05.04
17.05
07.06

Wszystkie warsztaty są ciągiem jednego kursu, dlatego nie będzie możliwości dołączenia w trakcie trwania kursu oraz nie będzie on ukończony, jeśli nie będzie obecności na wszystkich spotkaniach.

ZAPISY:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz